SPREKERS & WORKSHOPS

 

Op het VFSO-Congres verwelkomen we in de voormiddag een aantal sprekers en hebben we in de namiddag 2 parallele sessies georganiseerd voor jullie. Afsluiten doen we met een panelgesprek (terminale) kanker bij kinderen. 

Benieuwd naar de inhoud van de uiteenzettingen en workshops? Lees dan snel de korte abstracte en maak je keuze. LET WEL OP! Per sessieronde kan je je maar inschrijven voor één workshop. Indien je meer dan één workshop per tijdsblok kiest, is je inschrijving voor het VFSO-Congres ongeldig.

Het is mogelijk dat er nog kleine wijzigingen doorgevoerd worden in het programma, dus kijk de workshops die je wilt volgen zeker nog eens na wanneer je je inschrijft.

WORKSHOPS

SPREKERS

Grote Aula

Behoefte van kinderen bij klinische studies en productie van geneesmiddelen

Productie en klinische studies bij geneesmiddelen kent een ingewikkelde aanpak. Het wordt echter nog ingewikkelder als het gaat over geneesmiddelen bestemd voor kinderen. Kinderen kennen namelijk andere behoeftes dan volwassenen. Wordt hier rekening mee gehouden en hoe wordt dit gecontroleerd? 

 

Al deze vragen en veel meer zal Prof. Dr. Koen Norga proberen te beantwoorden tijdens zijn voordracht.

Prof. Dr. Koen Norga, hoofddocent aan Universiteit Antwerpen (UA), kliniekhoofd Kindergeneeskunde, oncologie en hematologie aan Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en voorzitter van het Pediatrisch Comité van het EMA (Paediatric Committee - PDCO) is namelijk de ideale persoon om licht te werpen op dit onderwerp.

Grote Aula

Vaccinatie bij kinderen

Dat de vaccinwereld een lange weg heeft afgelegd zal niemand tegenspreken. Echter neemt dit niet weg dat we nog altijd een lange weg te gaan hebben. Baby's, peuters en kleuters spelen een zeer belangrijke rol in dit verhaal. Welke vaccins zijn op de markt te vinden voor kinderen en zullen er binnenkort nog extra vaccins bijkomen? Welke inentingen zijn verplicht in België en wat doen we met ouders die niet geloven in dit vaccinverhaal? Zullen wij, als toekomstige apothekers, ooit zelf vaccins mogen geven en zo ja, ook bij kinderen?

Wij verwelkomen Prof. Dr. Pierre Van Damme, hoogleraar aan UA, vice decaan van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen en voorzitter van Vaccin- en Infectieziekte Instituut (VAXINFECTIO). Dit instituut functioneert als de World Health Organization (WHO) Collaboratie Center van Europa die instaat voor controle en preventie van infectie ziektes. 

Grote Aula

Terugbetaling van (nieuwe) geneesmiddelen voor kinderen

De terugbetaling van geneesmiddelen kent een ingewikkeld systeem, maar is dit systeem anders als het gaat over een geneesmiddel bij kinderen? Hoe zorgen we ervoor dat kinderen niet de dupe worden van dure geneesmiddelen die niet worden terugbetaald? Zullen gelijkaardige "Pia-campagnes", waarbij het leven van een onschuldig kind in het lot van de Belgische bevolking lag, een tendens worden?  

 

Prof. Dr. Jan Rosier is niet alleen hoofddocent aan de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) maar ook aan de University College of Dublin. Daarnaast is hij lid van de Adviesraad van het Health Impact Fund. De ideale persoon dus om dit onderwerp te komen toelichten.

Please reload

WORKSHOPS

WORKSHOPS

Sessie 1: 13u45-14u30

Aula 1

Astma en bijhorende inhalatietechnieken

Astma is de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen, en het aantal neemt toe door de toenemende luchtvervuiling. Behandelen van astma bij kinderen verdient extra aandacht wegens therapie-ontrouw. Voor kinderen is het namelijk niet eenvoudig om een inhalatietoestel te gebruiken. Therapietrouw begint al bij de juiste inhalatietechniek. Maar wat is de “juiste” techniek?

 

Prof. Dr. Kim van Hoorenbeeck, pediater aan UZ Antwerpen, is gespecialiseerd in pneumologie bij kinderen, maar staat ook aan het hoofd van het obesitasteam voor kinderen. 

Zij zal tijdens de eerste workshop komen vertellen over de verschillende inhalatietechnieken en de oorzaken van astma.

Aula 2

De link tussen armoede & gezondheid

De kansen op een gezond leven zijn ongelijk verdeeld. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een laag inkomen een veel slechtere gezondheid hebben dan mensen met een hoger inkomen. Belgische gezinnen die het financieel zwaar hebben, moeten soms afzien van medische hulp en gezondheidszorg voor hun kinderen, zelfs wanneer dit nodig is. Dit heeft een grote impact op de ontwikkeling van de kinderen. Welk verband bestaat er tussen sociaal kapitaal en gezondheid en hoe kan dit opgelost worden?

 

Dokter Veerle Vyncke, medewerker bij de Vereniging van Wijkgezondheidscentra en gastdocent aan de Universiteit Gent, zal de link tussen sociale welvaart en gezondheid opklaren tijdens de workshop. 

Aula 3

Farmacokinetiek & dynamiek: hoe verschilt dit bij kinderen t.o.v. volwassenen

De farmacokinetiek en farmacodynamiek bij baby's, kinderen en volwassenen verschilt sterk. Vele geneesmiddelen worden zomaar aan kinderen gegeven, ook al zijn ze niet onderzocht voor deze leeftijdscategorie. Tijdens de ontwikkeling verandert de farmacokinetiek voortdurend. Het is dan ook belangrijk om de juiste dosis voor een kind te bepalen. Maar ondanks een juiste dosering kan de werking van het geneesmiddel bij het kind afwijken. Zo kan de werking minder zijn dan verwacht of kunnen er (onverwachte) bijwerkingen optreden.

Professor Ann Vermeulen, professor aan UGent en onderzoeker aan de groep ‘Pharmacological Modeling’, is gespecialiseerd in de farmacokinetica en farmacodynamica van geneesmiddelen. Ze is dan ook de geschikte persoon om PK-PD studies bij kinderen toe te lichten.

Please reload

Sessie 2: 14u45-15u30

Aula 1

Vegetarische voeding bij kinderen: een evenwichtig voedingspatroon? Het standpunt van een diëtist.

Een jong snelgroeiend kind dient volwaardig gevoed worden. In deze presentatie wordt praktisch bruikbare informatie aangeboden, zodat hulpverleners in staat zijn een eerste advies te geven over een evenwichtig vegetarisch voedingspatroon. Welke voedingsaanpassingen zijn nodig of welke voedingssupplementen dienen voorzien te worden zonder af te wijken van het vegetarisme.

Nele De Mulder is diëtiste in het Kidz. Health Castle (Kinderziekenhuis) te UZ Brussel. Zij komt dus dagelijks in contact met dit probleem en is hierbij de ideale persoon om ons hier meer over te vertellen.

Aula 2

Pediatrische studies: ethisch of niet?

Hoewel er reeds veel wetgeving en ethische standaarden geschreven zijn over het uitvoeren van klinisch onderzoek, zijn en blijven kinderen een kwetsbare populatie om onderzoek op uit te voeren. Het merendeel van klinisch onderzoek wordt gedaan met volwassenen. Is het nog wel nodig om onderzoek te doen op kinderen? Wanneer is dit gerechtvaardigd en waar ligt de grens? Hebben kinderen hier zelf ook zegje in?

Apothekeres Shanna Hurts is Regulatory Affairs Associate bij PRA Health Sciences, een CRO bedrijf dat klinische studies uitvoert voor verschillende internationale farmabedrijven. Ze is verantwoordelijk voor de communicatie met de ethische commissies van de ziekenhuizen. Daarnaast werkt ze nauw samen met het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) wat betreft het uitvoeren van klinische studies, de informatie en documentatie die aan de patiënten verstrekt wordt en de medicatie die getest wordt.

Aula 3

Belang van therapietrouw bij kinderen

Hoe spreek je een patiënt aan waarvan je vermoed dat hij een slechte therapietrouw heeft en hoe motiveer je hen zodat ze wijzigingen aanbrengen in hun gedrag? Hoe pak je het contact met de ouders aan?

 

De vertrouwde Surpluspartners netwerk heet nu Goed apotheek. Al onze 90 apotheken blijven jouw gezondheid centraal stellen. Daarom begeleiden ze je graag bij je medicatiegebruik en helpen ze met persoonlijk advies. 

De zorgoplossing die voor de ene werkt, werkt niet altijd voor jou. Dat vraagt om een persoonlijke aanpak: dienstverlening op maat. Met Goed spelen we dat klaar door de krachten te bundelen tussen Goed apotheek, Goed hoorcentrum en Goed thuiszorgwinkel.

Ze integreren een ruime aanbod én de expertise van alle medewerkers: elk met hun eigen invalshoek, kennis en persoonlijkheid. Op die manier helpen ze jou nog beter om zo kwaliteitsvol en zelfstandig mogelijk te leven. En om zo veel mogelijk van elke dag te genieten.

Please reload

Helemaal overtuigd nu je het programma gedetailleerd hebt kunnen bekijken? Schrijf je dan snel in voor het VFSO-Congres!

  • Instagram
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon